Bransjeprosjekt definerer digital sporing av sertifisert tre

Krav om sertifisert trevirke i bygg finner man i svært mange offentlig og private kravspesifikasjoner og bransjestandarder. Nå har et bransjeprosjekt definert hvordan sertifisert tre som PEFC kan spores digitalt. Det vil gjøre det lettere for entreprenørene å kontrollere kravet mot leverandørene.

Bransjeprosjekt definerer digital sporing av sertifisert tre

25. august 2023 News

Kravet: I byggesektoren finner man krav om sertifisert bærekraftig tre slik som PEFC i svært mange kravspesifikasjoner og bransjestandarder, for eksempel BREEAM-NOR, Svanemerket, Statsbygg, DFØ kriterieveiviser, og Norsk Standard for miljøoppfølgingsplan (MOP). De store entreprenørselskapene har i tillegg gjerne krav om sertifisert tre nedfelt i sine innkjøpskriterier.

Utfordringen: Det er entreprenørene på den enkelte byggeplass som i rollen som innkjøper og sluttkunde i verdikjeden i praksis skal ivareta kravet om sertifisert trevirke. Imidlertid gjør kompleksitet, manglende kompetanse og oppfølging at entreprenørene ikke alltid klarer å følge opp kravet.

Løsningen: Nå har et bransjeprosjekt foreslått en standard måte å formidle klima og miljødata slik som korrekte PEFC deklarasjoner (claims) uten å endre komplekse prosesser og systemer. Alle bedriftene i bransjen benytter elektroniske handelsmeldinger (EDI). Løsningen går kort og enkelt å definere bruken av ledige datafelter som finnes i internasjonale standarder (ISO/IEC 19845:2015 og PEPPOL) til bruk i de elektroniske handelsmeldingene.

Om prosjektet: Det er Byggstand som byggenæringens arena for digitaliseringsprosjekter som har gjennomført utviklingsprosjektet ved navnet BEAst Supply 4.0. Dette er en internasjonal, digital plattform som bidrar til å optimalisere samhandlingen i byggenæringen. Prosjektet har hatt tett kontakt med tilsvarende prosjekt i Sverige og er nominert til Byggenæringens innovasjonspris 2023.

Les mer her https://www.byggstand.no/prosjekter/beast-supply-40

Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge