BREEAM-NOR – obligatorisk krav om bærekraftig tre

BREEAM-NOR er ledende standard for bærekraftig bygge- og eiendomsbransje i Norge. Nå kommer standarden i ny versjon med obligatorisk krav om at alt trevirke og trebaserte produkter i byggeprosjekter må være bærekraftig gjennom sertifisering som PEFC.

BREEAM-NOR – obligatorisk krav om bærekraftig tre

28. februar 2022 News

BREEAM er internasjonal standard for bærekraftig bygging med opprinnelse i UK utbredt over store deler av verden. Norsk Grønn Byggallianse forvalter den norske versjonen, BREEAM-NOR. Standarden blir gjennomgått med jevne mellomrom. Den forrige versjonen var fra 2016 og nå gjelder versjon 6.0, lansert 28. februar.

Obligatorisk krav om bærekraftig tre

I 2016-versjonen var krav om sertifisert tre kun poenggivende og slikt sett frivillig. Med den nye 6.0 versjonen blir kravet om bærekraftig tre obligatorisk. Kravet er å finne i kapittel MAT03 som ett av flere andre minstekrav som må oppfylles for å få byggeprosjektet BREEAM-NOR sertifisert.

Dette gir en konkurransefordel for bedrifter som er PEFC sertifisert.

- Dette viser at byggebransjen tar bærekraft og ansvarlig innkjøp seriøst for å sikre at trevirket kommer fra bærekraftig skog, sier Morten Haugerud, markedsansvarlig i PEFC Norge. Det gir en konkurransefordel for bedrifter som er PEFC sertifisert i markedet.

Med PEFC sertifisering sitter bedriften på den foretrukne og enkleste metoden for dokumentasjon av bærekraftig tre. Uten sertifisering må det utarbeides en prosjektspesifikk dokumentasjon basert på et nærmere definert rammeverk fra engelske myndigheter.

Materialer får høyere vektlegging

BREEAM-NOR har en bred tilnærming til bærekraft med 9 områder som for eksempel innemiljø, arealbruk og materialer. Disse vektes i beregningen av poeng og i den nye versjonen får materialer høyere vekt med begrunnelse av at materialer er særlig viktig for klima og ressursbruk.

For å oppnå høyeste karakter «Outstanding» må prosjektet dokumentere 40% klimagassreduksjon gjennom klimavennlige materialer. Dette peker i bruk av tre da trevirke i bærende konstruksjon gir typisk gir besparelser rundt 40 % sammenliknet med andre materialer.

For øvrig er kravene i EU Taxonomy (regler for bærekraftig finans) tatt inn kravene til «Outstanding» karakteren. Dette innebærer for eksempel at prosjektet ikke kan bygge ned arealer definert skog. Økologi og biologisk mangfold vektlegges også mer hvor prosjektene vil premieres for å ta vare på hverdagsnaturen, ikke bare de spesielle elementene.


Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge