Ny EU forordning for avskogingsfrie produkter
EU har etter omfattende prosess blitt enig om ny forordning som skal hindre at selskaper importerer råvarer og produkter som er knyttet til avskoging (EUDR). Denne går lenger og vil etter hvert erstatte tømmerforordningen (EUTR). Regelverket er til vurdering hos norske myndigheter.
Ny EU forordning for avskogingsfrie produkter
6. desember 2022 News
Avskoging og forringelse av skogressursene er et problem på global basis, særlig i tropiske strøk. I erkjennelsen av at det er mange drivkrefter foreslår EU nå å regulere import (og eksport) av en rekke råvarer; palmeolje, kjøtt, tømmer, kaffe, kakao, gummi og soya pluss en del avledede produkter som sjokolade og papir.
Forslaget kommer etter omfattende arbeid og forhandlinger mellom kommisjonen, ministerrådet og parlamentet. Sistnevnte har fått gjennomsalg for utvidet definisjon av skogforringelse og virkeområde (gummi ble også omfattet) og inkludering av urbefolkningens rettigheter. Forslaget vil nå gå gjennom formell godkjennelseprosess før den trer i kraft.
Definisjonen av avskoging følger FAO, mens definisjonen av skogforringelse er ny og inkluderer konvertering av primærskog eller naturlig forynget skog til plantasjeskog. Etter hvert vil Kommisjonen vurdere å utvide virkeområdet til annet tresatt areal, arealer med høyt karbonlager eller med verdi for biologisk mangfold eller andre råvarer.
På samme måte som med den eksisterende tømmerfordningen blir selskaper som importerer pålagt å følge regler for aktsomhet (due dilligence). I tillegg kommer krav om spesifikk geo-lokalisering basert på satellitt eller GPS koordinater. Det kommer også såkalte benchmarks kriterer som vil angi avskogingsrisikoen pr land.
Hvordan påvirker forordningen PEFC
PEFC vil følge opp saken tett. Så fort endelig tekst foreligger vil vår internasjonale enhet gå grundig igjennom for å se hvordan PEFC kan bidra til aktsomhetsvurderingen og støtte selskaper i hele verdikjeden. PEFC Norge har allerede gitt innspill til norske myndigheter.
Svært mye av tømmeret og mye av trelasten og fiberbaserte produkter i det norske markedet er lokalt (norsk/nordisk/europeisk) hvor forordningen ikke vil gjelde. Slikt sett er skogsertifiseringen viktigere, og med all norsk norsk praktisk talt PEFC sertifisert har vi et godt utgangspunkt.