Rapport viser forbedring i den økologiske tilstanden i norsk skog

Ny rapport fra Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet har sett på den økologiske tilstanden i norsk skog og mulige tiltak for å forbedre den. Rapporten viser positiv utvikling på de fleste indikatorene, men samtidig at det fortsatt er potensiale for forbedringer.

Rapport viser forbedring i den økologiske tilstanden i norsk skog

29. september 2023 News

Utgangspunktet: Rapporten «Kunnskapsgrunnlag om økologisk tilstand i norsk skog og utredning av tiltak» er svar på oppdrag fra KLD og LMD til berørte etater om å: 1) utarbeide et felles kunnskapsgrunnlag om økologisk tilstand i skog og 2) utrede tiltak og virkemidler som kan opprettholde eller forbedre den økologiske tilstanden i skog. 

Midt-på-treet tilstand: Den økologiske tilstanden beregnes i et fagsystem som en indeks på en skala fra 0 til 1, hvor 0 tilsvarer svært forringet natur og 1 tilsvarer intakt natur uten vesentlig  menneskelig påvirkning. Den økologiske tilstanden for skogen i 2020 var vurdert til 0,42, basert på et gjennomsnitt av 13 indikatorer (tabell 1) . Arealbruksendringer og skogbruk er de største påvirkningsfaktorene for tilstandsverdiene.

Om død ved: Som det framgår av tabell 1 er det positiv utvikling på de fleste indikatorene. Død ved som et svært viktig livsmiljø for artsmangfoldet viser total økning på 64% i den økonomisk drivverdig skogen, men bare 7 % økning pr arealenhet (ha). Dette skyldes at det er definert inn mer skogareal og dermed død ved i totalen. Død ved er samtidig den indikatoren hvor tilstanden ligger lengst unna uberørt skog.

Flere interesser: Rapporten påpeker at det finnes flere interesser knyttet til skogen utover det økologiske, f.eks klima, verdiskapning og velferd (friluftsliv). I utredningen av tiltak vurderer rapporten konsekvensene av mulig tiltak. For mange tiltak blir det en avveining mellom ulike interesser, men det å legge til rette for framtidsskogen (sikre foryngelse og valg av treslag) er postivt for de fleste interessene.

 Finn rapporten her: https://www.miljodirektoratet.no/publikasjoner/2023/september-2023/kunnskapsgrunnlag-om-okologisk-tilstand-i-norsk-skog-og-utredning-av-tiltak/

Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge